Сертификат о повољном пословном окружењу је резултат рада и труда локалног руководства и градске управе

 

Град Пожаревац је добио сертификат за повољно пословно окружење од стране НАЛЕД-а и немачке агенције ГИЗ.

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић је на конференцији за медије, на којој је представио овај резултат, рекао да је сертификат резултат великог труда и рада и да је он од великог значаја за даљи привредни развој Пожаревца. Овим се Пожаревац од осталих локалних самоуправа истиче као добра средина за инвеститоре зато што има одговарајућу инфраструктуру, енергенте и брзо се добијају неопходне дозволе за даљи рад. Град се доказао као добра дестинација за стране, домаће и локалне инвеститоре.

„Ми смо створили повољно пословно окружење где на тај начин шаљемо сигнал свим привредним субјектима, инвеститорима да овде могу у врло кратком временском периоду да формирају своје објекте, да поставе своје производне погоне и да крену са радом“, наводи Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.

Процес сертификације започет је у децембру 2017. године. Један од првих корака био је долазак евалуационе комисије НАЛЕД–а, која је урадила процену испуњености критеријума за сертификацију. На почетку процеса Пожаревац је имао само 30,67% испуњених критеријума, а процес је завршио са 82%, што је највећи скок од свих локалних самоуправа за веома кратко време.

Рок за сертификацију био је годину дана, у току којих смо морали да извршимо значајне измене, у складу са листом критеријума коју смо морали да испунимо. Сертификат није трајан, већ важи 36 месеци, у току којих се ради процес ресертификације, уз посете надзорних комисија које формира НАЛЕД, како би Град наставио са добром праксом коју је увео. Добијањем сертификата се поред стварања уређеног система у Градској управи прилагођеном привреди и олакшавања и убрзавања процеса отварања нових фирми у великој мери промовише локална самоуправа са својим потенцијалима за инвестирање у земљи и иностранству.

Сам процес сертификације подразумева испуњавање низа критеријума, осмишљених тако да Град њиховим испуњавањем постане повољно пословно окружење, са осмишљеним процедурама и процесима које погодују економском развоју. Међу најзначајнијим критеријумима које је Пожаревац морао да испуни били су, редовно давање подстицаја привреди, Програм локалног економског развоја, План капиталних инвестиција је први пут израђен 2018. године, План инфраструктурног развоја, Оснивање Привредног савета, чија је већина припадника приватног сектора и који се састаје минимум једном месечно. На састанцима се разматра о важним питањима за фунскционисање локалне самоуправе, буџет, мере подстицаја, административне и комуналне таксе, просторно-планска документација, активно и садржајно анкетирање привредника. Преко 50 предузетника и малих и средњих предузећа је анкетирано и том приликом су прикупљени јасни ставови и сугестије за даљи смер развоја Града, израђена је посебна интернет страница посвећена привреди, на коју се улази преко градског сајта и банера „Инвестирајте у Пожаревац“, водич за издавање грађевинских дозвола је израђен. На интернет страници Града се налазе све битне информације и кораци о добијању грађевинске дозволе.

Град има дигитализоване податке о земљишту и парцелама које се дају у закуп или продају (ГИС-географско информациони систем), Град поседује и редовно ажурира базе приврдних субјеката, локација за улагање, пословног простора, активно учешће приватног сектора у стратешком планирању.

Спасовић је овом приликом истакао да су у претходне три године дошли нови инвеститори и велике компаније као што је Кока кола. Отворен је ритејл парк Стоп шоп који се сада већ шири и има преко 10.000 квадрата и неколико стотина радника, Арива је отворила нову модерну гаражу, у индустријској зони локални инвеститор гради производно-продајни погон на 11.000 квадрата, очекује се отварање фабрике кондиторских производа, фабрика за производњу кафе, мултинационална компанија за рециклажу пластике већ има 60 запослених а ускоро, чим стартује са производњом имаће 300 радника и реч је о вишемилионској инвестицији у еврима, Бамби је проширио капацитете и имао је одличног партнера у граду а од пре неколико месеци Кока кола је преузела Бамби што отвара тршина врата целог света. Све ово су пратиле инвестиције у инфраструктуру преко 5 милијарди динара.

Сертификат који смо добили означава да је Град Пожаревац постао повољно пословно окружење, и спада у престижне документе. Процес је осмишљен у сарадњи са Немачком организацијом за сарадњу – ГИЗ, и узете су најбоље праксе из развијених земаља како би се процес осмислио. НАЛЕД је организација која покрива пет земаља из нашег окружења: БиХ, Хрватску, Црну Гору, Македонију и Србију. У периоду када је Пожаревац улазио у процес сертификације, у том процесу је било још 90 градова и општина. Њих 44 је имало сертификат. Сада сертификат поседује укупно 60 градова и општина. Из Србије сертификат имају: Нови Сад, Сомбор, Панчево, Рума, Лесковац, Пирот, Стара Пазова, Шабац, Ћуприја и Пожаревац.

 

Сличне објаве