Потписан уговор о суфинансирању мера енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић потписао је са Министарством рударства и енергетике уговор о суфинансирању мера енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова са Министарством рударства и енергетике.

Укупна средства предвиђена за ову намену износе 14.200.000,00 динара од којих је 7.100.000,00 динара обезбедио Град, а осталих 7.100.000,00 Министарство.

Након потписивања градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је истакао да је прописан читав низ мера а једна је подизање енергетске ефикасности кроз термичку изолацију фасада, зидова, кровова, инсталиција циркулационих пумпи, топлотних пумпи, промена столарије, инсталација соларних панела и једна од кључних мера је суфинансирање прикључка на топлификациону или гасификациону мрежу. Павловић је још додао да ово неће бити једине мере и да се правилник може мењати увођењем нових мера и да за сада овај пилот пројекат ће се односити на наведене мере. Он је рекао да су ове мере значајне због смањивања расипања енергије а за грађане је значајно што ће моћи да на својим објектима да ураде нове термичке изолације, фасаде и да замене столарију а посебан акценат је ставио на субвенционисање топлификационих прикључака од којих ће корист имати грађани али и локална самоуправа.

Ускоро ће Град објавити позив за привредне субјекте од којих ће физичка лица моћи да набаве материјал и опрему одговарајућег квалитета са уградњом.

Након објављивања листе привредних субјеката биће расписан конкурс за власнике стамбених објеката који су заинтересовани за коришћење ових мера.

Мере побољшања енергетске ефикасности стамбених зграда, породичних кућа и станова које ће Град Пожаревац суфинансирати, као и начин суфинасирања можете погледати на следећем линку https://pozarevac.rs/wp-content/uploads/2022/03/Pravilnik_compressed.pdf

 

Сличне објаве