Потписан Меморандум о сарадњи између Града Пожаревца и компаније „Elias eco“

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић потписао је Меморандум о сарадњи са директором компаније „Elias eco“, KUN YOUNG PARKOM, уз присуство амбасадора Јужне Кореје HYUONG CHAN CHOE и директором Развојне агенције Србије Радошем Газдићем. Меморандум о сарадњи је потписан са циљем да се у Пожаревцу отвори погон за уништавање индустријског и медицинског отпада који се ствара на територији града Пожаревца. Пожаревац ће бити међу првим градовима у Србији који ће добити једно модерно еколошко постројење за уништавање индустријског и медицинског отпада.

Градоначелник је подсетио да је град Пожаревац последње две године спровео неколико капиталних пројеката из области заштите животне средине и одрживог развоја и издвојио неколико најзначајнијих: замена азбестних цеви, ширење канализационе мреже, изградња кишног колектора, ширење примарне и секундарне топлификационе мреже. Очекује се ускоро и почетак изградње рециклажног центра и трансфер станице, започето је чишћење дивљих депонија прошле године и наставља се са том акцијом и даље, следи затварање постојеће депоније „Јеремијино поље“ која је врло проблематична са аспекта екологије. Сав тај одпад биће одлаган на регионалној депонији Лапово. О разлозима зашто се одлучило на овај корак Спасовић је истакао:

“Одлукама Европске уније и њиховим законодавством предвиђено је да се отпад, који се ствара на територији једне државе, мора елиминисати на истој и то ступа на снагу 1. јануара 2020. године. Захваљујући препорукама републичких органа, Пожаревац ће бити међу првим градовима у Србији који ће добити једно модерно еколошко постројење за уништавање индустријског и медицинског отпада, отварањем постројења биће и нових радник места”, закључио је градоначелник.

Амбасадор Јужне Кореје Њ.Е. HYUONG CHAN CHOE је изајвио да је ово нова област за улагање корејске компаније али да то није неочекивано и сигуран је да ће та инвестиција донети добробит Пожаревцу и његовим грађанима. Амбасадор је још казао:

”Меморандум о споразумевању два Министарства за заштиту животне средине закључен је прошле године зарад активније сарадње, а том приликом је министар Горан Триван посетио Кореју и разговарао на високом нивоу са корејским званичницима.”

Директор фирме „Elias eco“, KUN YOUNG PARK је рекао да су посетили многе градове у Србији али да је у Пожаревцу наишао на најбољи пријем и решеност за ову инвестицију од еколошког значаја. Он је у свом обраћању присутнима истакао да је циљ овог пројекта да се реши један од највећих еколошких проблема града Пожаревца и читаве Србије. Овај пројекат биће основ за сарадњу града Пожаревца и компаније „Elias eco“ на обострану добробит, Парк се нада да ће ово бити само почетак будућих инвестиција на овом подручју где виде много потенцијала.

На презентацији која јеодржана након церемоније потписивања Мемомрандума о сардањи речено је да је процес уништавања безбедан по околину зато што је реч о најновијим и најбезбеднијим технологијама од транспорта до уништавања отпада.

 

Сличне објаве