Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Kostolcu

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i direktor Arheološkog parka ,,Viminacijum” Nemanja Mrđić otvorili su danas međunarodno putničko pristanište u Kostolcu.

Perović je naveo da je kostolačko pristanište sedmo po redu međunarodno putničko pristanište otvoreno za kruzere u Republici Srbiji.

,,Dunav je godinama unazad omiljena destinacija ljubitelja kruzinga. U našu zemlju kruzerima dolaze putnici iz Amerike, Kanade, Meksika, Izraela i Japana, te nas međunarodna putnička pristaništa povezuju sa celim svetom.  Na taj način, turistima približavamo kulturne i istorijske znamenitosti Srbije. Pored toga, pristaništa doprinose povećanju lokalnih i ukupnih prihoda od nautičkog turizma. Stoga Agencija poseban akcenat stavlja na njihov razvoj. U prethodnom periodu investirali smo sredstva u izgradnju lučke infrastrukture kostolačkog pristaništa i uspešno odabrali operatera. Kostolac ima potencijal da postane nezaobilazna tačka na ruti kruzera kroz Srbiju, pre svega zbog neposredne blizine arheološkog parka Viminacijum. Imajući u vidu značaj koji pristaništa imaju za unapređenje putničkog vodnog saobraćaja, nastavićemo sa ulaganjima u njihovu izgradnju. Pored toga, intenziviraćemo aktivnosti na promociji nautičkih potencijala Srbije. To ćemo raditi, pre svega, kroz projekat Probudi Dunav, kako bismo gradove na obali ove reke ucrtali na turističku mapu Evrope. Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na naporima za poboljšanje nautičkog turizma u Srbiji,’’ rekao je Perović i dodao da je plan Agencije da u narednom periodu otvori preostala pristaništa na Dunavu i afirmiše kruzing na Savi.

Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek istakao je da je otvaranje pristaništa u Kostolcu dokaz da se mogućnosti vodnog saobraćaja mogu iskoristiti na više načina i da je povezanost nešto što stvara nove vrednosti.

,,Posebno me raduje to što Republika Srbija pridaje posebnu pažnju vodnom saobraćaju i čini ovaj vid transporta pouzdanim i održivim. Sa druge strane, projektima kao što je ovaj, obogaćuje atraktivnost svojih reka. Uveren sam da vaša zemlja uskoro može biti najbolji primer za pametno i efikasno korišćenje unutrašnjih plovnih puteva ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u čitavoj Evropi’’, rekao je on i dodao da će Transportna zajednica nastaviti da pruža podršku Srbiji u cilju unapređenja vodnog saobraćaja.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović podvukao je da je međunarodno putničko pristanište u Kostolcu važan korak ka razvoju turizma u dunavskoj regiji u Srbiji.

,,Za Požarevac je ovaj projekat od izuzetnog značaja. Uz pristanište, koje danas počinje s radom, naše turističke atrakcije, poput Viminacijuma, ergele Ljubičevo, Požarevačkog mira i ostalih, postaju mnogo bliže i dostupnije turistima. Sada konačno možemo da kažemo da je naš grad, posle mnogo godina, ponovo izašao na Dunav, i da konačno ima mesto na koje mogu pristajati brodovi iz svih delova Evrope,’’ kazao je Pavlović i zahvalio se Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Agenciji za upravljanje lukama na realizaciji ovog infrastrukturnog projekta.

 

Direktor Arheološkog parka ,,Viminacijum’’ Nemanja Mrđić rekao je da je pristanište okosnica daljeg razvoja turizma Kostolca, Požarevca i celog Braničevskog okruga.

,,Viminacijum je jedan od naših najznačajnijih arheoloških lokaliteta. Pre dve hiljade godina na ovim prostorima započeto je formiranje rimskog limesa, koji je danas na putu da postane najkompleksnije međunarodno svetsko kulturno dobro pod zaštitom UNESCO-a. Drago mi je što Viminacijum vraćamo na Dunav i naše kulturno nasleđe činimo dostupnim stranim posetiocima’’, zaključio je Mrđić.

Slične objave