Отворено међународно путничко пристаниште у Костолцу

Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић, директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек, градоначелник Пожаревца Саша Павловић и директор Археолошког парка ,,Виминацијум” Немања Мрђић отворили су данас међународно путничко пристаниште у Костолцу.

Перовић је навео да је костолачко пристаниште седмо по реду међународно путничко пристаниште отворено за крузере у Републици Србији.

,,Дунав је годинама уназад омиљена дестинација љубитеља крузинга. У нашу земљу крузерима долазе путници из Америке, Канаде, Мексика, Израела и Јапана, те нас међународна путничка пристаништа повезују са целим светом.  На тај начин, туристима приближавамо културне и историјске знаменитости Србије. Поред тога, пристаништа доприносе повећању локалних и укупних прихода од наутичког туризма. Стога Агенција посебан акценат ставља на њихов развој. У претходном периоду инвестирали смо средства у изградњу лучке инфраструктуре костолачког пристаништа и успешно одабрали оператера. Kостолац има потенцијал да постане незаобилазна тачка на рути крузера кроз Србију, пре свега због непосредне близине археолошког парка Виминацијум. Имајући у виду значај који пристаништа имају за унапређење путничког водног саобраћаја, наставићемо са улагањима у њихову изградњу. Поред тога, интензивираћемо активности на промоцији наутичких потенцијала Србије. То ћемо радити, пре свега, кроз пројекат Пробуди Дунав, како бисмо градове на обали ове реке уцртали на туристичку мапу Европе. Посебно се захваљујемо Министарству трговине, туризма и телекомуникација на напорима за побољшање наутичког туризма у Србији,’’ рекао је Перовић и додао да је план Агенције да у наредном периоду отвори преостала пристаништа на Дунаву и афирмише крузинг на Сави.

Директор Транспортне заједнице Матеј Закоњшек истакао је да је отварање пристаништа у Костолцу доказ да се могућности водног саобраћаја могу искористити на више начина и да је повезаност нешто што ствара нове вредности.

,,Посебно ме радује то што Република Србија придаје посебну пажњу водном саобраћају и чини овај вид транспорта поузданим и одрживим. Са друге стране, пројектима као што је овај, обогаћује атрактивност својих река. Уверен сам да ваша земља ускоро може бити најбољи пример за паметно и ефикасно коришћење унутрашњих пловних путева не само на Западном Балкану, већ и у читавој Европи’’, рекао је он и додао да ће Транспортна заједница наставити да пружа подршку Србији у циљу унапређења водног саобраћаја.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић подвукао је да је међународно путничко пристаниште у Костолцу важан корак ка развоју туризма у дунавској регији у Србији.

,,За Пожаревац је овај пројекат од изузетног значаја. Уз пристаниште, које данас почиње с радом, наше туристичке атракције, попут Виминацијума, ергеле Љубичево, Пожаревачког мира и осталих, постају много ближе и доступније туристима. Сада коначно можемо да кажемо да је наш град, после много година, поново изашао на Дунав, и да коначно има место на које могу пристајати бродови из свих делова Европе,’’ казао је Павловић и захвалио се Министарству трговине, туризма и телекомуникација и Агенцији за управљање лукама на реализацији овог инфраструктурног пројекта.

 

Директор Археолошког парка ,,Виминацијум’’ Немања Мрђић рекао је да је пристаниште окосница даљег развоја туризма Костолца, Пожаревца и целог Браничевског округа.

,,Виминацијум је један од наших најзначајнијих археолошких локалитета. Пре две хиљаде година на овим просторима започето је формирање римског лимеса, који је данас на путу да постане најкомплексније међународно светско културно добро под заштитом UNESCO-a. Драго ми је што Виминацијум враћамо на Дунав и наше културно наслеђе чинимо доступним страним посетиоцима’’, закључио је Мрђић.

Сличне објаве