Министар Ружић са представницима локалних самоуправа о унапређењу услова пословања

Представници 18 локалних самоуправа у Србији које су успешно прошле или пролазе кроз процес стицања сертификата о повољном пословном окружењу у југоисточној Европи (BFC SEE) разговарали су данас са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем.

Међу ових 18 локалних самоуправа био је и Град Пожаревац. Град је представљао начелник Градске управе Александар Симоновић.

Они су разговарали и са руководством Националне алијанске за локални економски развој (NALED) о томе како да други градови и општине стекну тај печат квалитета и на тај начин унапреде услове пословања.

Ружић је рекао да његово министарство подржава програм цертификације јер олакшава и унапређује рад локалних самоуправа, које су најближе грађанима.

„И сами, кроз посебан фонд министарства, подржавамо општине и градове да буду ефикаснији и подигну квалитет живота грађана. Фонд је ове године износио 490 милиона динара, следеће ћемо обезбедити 520 милиона, иако смо, пре само неколико година, почели са свега 10 милиона. На путу ка добијању ове вредне подршке, као плус смо истакли BFC цертификат“, рекао је Ружић.

Председник Извршног одбора NALED-а Дејан Ђокић је рекао да су цертификоване општине проласком кроз BFC SEE програм унапредиле пословно окружење за 70 одсто захваљујући јасним смерницама како да у рад локалне администрације уведу највише међународне стандарде повољног пословног окружења. У Србији је Програм цертификације општина са повољним пословним окружењем стартовао 2008. као јединствена иницијатива за побољшање квалитета услуга и информација које локалне самоуправе пружају привреди, а 2012. прикључиле су се и земље региона. До сада су 54 локалне самоуправе из Хрватске, Северне Македоније, БиХ, Црне Горе и Србије прошле процес цертификације и још 33 су у процесу.

На данашњем радном сусрету са министром Ружићем и руководством NALED-а присуствовали су представници Новог Сада, Шапца, Ћуприје, Старе Пазове, Панчева, Сомбора, Лесковца, Чачка, Ниша, Рашке, Руме, Пожаревца, Суботице, Велике Плане, Бора, Ужица, Горњег Милановца и Пећинаца.

 

Сличне објаве