Kompanija Bambi u Požarevcu pokrenula društveno odgovorni projekat „Važna si“

Kompanija Bambi je danas u Požarevcu predstavila novi projekat „Važna si“, u okviru kojeg su organizovani besplatani mamografski pregledi za zainteresovane žene na teritoriji Grada Požarevca uzrasta od 45 do 69 godina. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva zdravlja, grada Požarevaca, kao i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koji su takođe prepoznali važnost teme borbe protiv raka dojke, kao i rane dijagnostike i same prevencije.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je naglasio da je Grad Požarevac, svestan značaja preventivnih medicinskih pregleda, oduvek snažno podržavao akcije poput ove. Značajna sredstva iz budžeta odvajali smo i odvajaćemo za modernizaciju medicinskih ustanova sa naše teritorije, kako bi sugrađani bili u prilici da dobiju adekvatno lečenje i ranu dijagnostiku. Posebno mi je drago što je idejni tvorac ove konkretne akcije kompanija Bambi, koja je od svog nastanka bila jedan od sinonima za naš grad u Srbiji ali i mnogo šire. Samim tim, društvena odgovornost koja ju je oduvek krasila, a ovom akcijom dobila još jednu potvrdu, donosi i Požarevcu “dobar glas”, na čemu su im zahvalni svi građani…

Kako je istakla dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja, ministarstvo zdravlja je posvećeno unapređenju zdravstvene zaštite, a u ovom slučaju pre svega ženama veću dostupnost zdravstvene zaštite sa akcentom na preventivi.

„Mesec borbe protiv karcinoma dojke je dobar povod ali i jedan nastavak kontinuiranih aktivnosti promovisanja preventivnih pregleda i skrininga i očekujemo da se žene odazovu pozivima na preventivne preglede“, rekla je Knjeginjić.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ je navela da godišnje oko 4.600 žena godišnje oboli od raka dojke, a kod 1.600 žena dođe do smrtnog ishoda. Mamografija je ključna metoda čijom se ranom primenom može na vreme postaviti dijagnoza i u 85% slučajeva kod tako postavljene dijagnoze karcinoma dojke se može prevesti u hronično stanje.

Vukašin Petković direktor pravnih poslova iz kompanije Bambi je rekao da su dijagnostika, a pre svega prevencija, kada je reč o ovoj bolesti, veoma važne i poručio svim ženama da najpre budu važne same sebi, a pre svega i ostalima i da imaju mogućnost da pomognu same sebi i pozvao žene da obave ovaj pregled.

Besplatni mamografski pregledi odvijaju se u periodu od 17. do 20. oktobra od 10 do 16 časova na lokaciji Trg oslobođenja u Požarevcu. Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkivanje promena u dojci koje se ne mogu otkriti drugim vrstama pregleda, a besplatne mamografske preglede u Požarevcu obavljaće tim stručnjaka, sa kojima će sve žene koje dođu na pregled moći kasnije i da se konsultuju. Kompanija Bambi nastoji da kroz društveno odgovorne projekte pomogne zajednici u kojoj posluje, a ovim projektom kompanija obeležava i međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Slične objave