Компанија Бамби у Пожаревцу покренула друштвено одговорни пројекат „Важна си“

Компанија Бамби је данас у Пожаревцу представила нови пројекат „Важна си“, у оквиру којег су организовани бесплатани мамографски прегледи за заинтересоване жене на територији Града Пожаревца узраста од 45 до 69 година. Пројекат је реализован уз подршку Министарства здравља, града Пожареваца, као и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, који су такође препознали важност теме борбе против рака дојке, као и ране дијагностике и саме превенције.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је нагласио да је Град Пожаревац, свестан значаја превентивних медицинских прегледа, одувек снажно подржавао акције попут ове. Значајна средства из буџета одвајали смо и одвајаћемо за модернизацију медицинских установа са наше територије, како би суграђани били у прилици да добију адекватно лечење и рану дијагностику. Посебно ми је драго што је идејни творац ове конкретне акције компанија Бамби, која је од свог настанка била један од синонима за наш град у Србији али и много шире. Самим тим, друштвена одговорност која ју је одувек красила, а овом акцијом добила још једну потврду, доноси и Пожаревцу “добар глас”, на чему су им захвални сви грађани…

Како је истакла др Весна Књегињић, помоћница министра здравља, министарство здравља је посвећено унапређењу здравствене заштите, а у овом случају пре свега женама већу доступност здравствене заштите са акцентом на превентиви.

„Месец борбе против карцинома дојке је добар повод али и један наставак континуираних активности промовисања превентивних прегледа и скрининга и очекујемо да се жене одазову позивима на превентивне прегледе“, рекла је Књегињић.

Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Батут“ је навела да годишње око 4.600 жена годишње оболи од рака дојке, а код 1.600 жена дође до смртног исхода. Мамографија је кључна метода чијом се раном применом може на време поставити дијагноза и у 85% случајева код тако постављене дијагнозе карцинома дојке се може превести у хронично стање.

Вукашин Петковић директор правних послова из компаније Бамби је рекао да су дијагностика, а пре свега превенција, када је реч о овој болести, веома важне и поручио свим женама да најпре буду важне саме себи, а пре свега и осталима и да имају могућност да помогну саме себи и позвао жене да обаве овај преглед.

Бесплатни мамографски прегледи одвијају се у периоду од 17. до 20. октобра од 10 до 16 часова на локацији Трг ослобођења у Пожаревцу. Мамографија представља рендгенски преглед за откивање промена у дојци које се не могу открити другим врстама прегледа, а бесплатне мамографске прегледе у Пожаревцу обављаће тим стручњака, са којима ће све жене које дођу на преглед моћи касније и да се консултују. Компанија Бамби настоји да кроз друштвено одговорне пројекте помогне заједници у којој послује, а овим пројектом компанија обележава и међународни месец борбе против рака дојке.

Сличне објаве