Град Пожаревац добио сертификат за повољно пословно окружење

Град Пожаревац званично је ушао у престижну групу градова и општина у Србији које су проглашене за повољно пословно окружење. Добијањем сертификата BFC SEE, који додељује НАЛЕД, Пожаревац се позиционирао на мапи Србије као један од градова који су најповољнији за развој привреде.

Сертификат је у име града примио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић. Сертификати су уручени на конференцији посвећеној привредном развоју у региону, која се одржава у Црној Гори, од Бојане Бошковић, представника министарства привреде Црне Горе. Конференцију је отворио Душко Марковић, премијер Црне Горе, а међу присутним гостима били су и Властимир Голубовић, председник Привредне коморе Црне Горе, Марко Чадеж, председник Привредне коморе Републике Србије, Улрик Вестергард Кнудсен, заменик генералног секретара ОЕЦД – а и многи други.

Домаћини и сертфикационо тело похвалило је резултате Града Пожаревца и посебно истакли следеће: „Пожаревац је у процес сертификације ушао са само 30% поена, а сертификацију завршио је са више од 80% постигнутих поена. Овакав резултат је добијен захваљујући људским ресурсима у Граду Пожаревцу који су у рекордном року изнели процес сертификације, али сигурно је да од тога ништа не би било да није било разумевања и вођења процеса сертификације од стране првог човека града, градоначелника Града Пожаревца Банета Спасовића“.

Током процеса сертификације који је трајао две године Пожаревац је морао да испуни низ критеријума са листе од 107 захтева који се односе на унапређење рада локалне самоуправе у областима локалног економског развоја, урбанизма, рада јавних предузећа, имовинско правних односа, како би били прилагођени потребама привреде. Поред тога, усвојени су и стратешки документи усмерени на будући развој града. Пре Пожаревца, сертификате су добили Нови Сад, Сомбор, Панчево, Рума, Лесковац, Пирот, Стара Пазова и Шабац. На данашњој конференцији сертификат је, уз Пожаревац добила и Ћуприја. Поменути градови су у протеклом периоду привукли значајан број домаћих и страних инвеститора. Добијањем сертификата се поред стварања уређеног система у Градској управи прилагођеном привреди и олакшавања и убрзавања процеса отварања нових фирми у великој мери промовише локална самоуправа са својим потенцијалима за инвестирање у земљи и иностранству.  Програм сертификације се поред Србије спроводи и у Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији и Црној Гори. Сертификат поседује 60 градова и општина из поменутих земаља, од укупно 90 које су приступиле процесу сертификације.

За Град Пожаревац Сертификат је круна у креирању стварања услова развоја града и стварања доброг пословног окружења у граду Пожаревцу.

Сличне објаве