ЕУ ПРО Плус – Јавни позив за доделу бесповратних средстава за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа

Развојни програм ЕУ ПРО Плус који финансира Европска унија, а спроводи се у сарадњи са Министарством за европске интеграције објавио је Јавни позив за достављање предлога пројеката  за доделу бесповратних средстава за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа.

У оквиру овог Јавног позива биће подржани предлози пројеката предузећа и предузетника који желе да набаве нову опрему или уведу услуге (увођење стандарда, унапређење технолошких процеса, сертификација и сл.), све са циљем отварања нових радних места и доприноса расту и развоју микро и малих предузећа, као и повећања њихове конкурентности.

Право учешћа на јавном позиву имају предузетници, микро и мала предузећа која су регистрована за производну делатност или пружање услуга у једној од 99 локалних самоуправа укључених у реализацију програма ЕУ ПРО Плус, међу којима је и Пожаревац, а који су основани у периоду од 1. јануара 2016.  до 31. децембра 2020. године.

Појединачни износ бесповратних средстава по пројекту је од 10.000 до 40.000 евра (уз обавезу  апликанта да обезбеди сопствено учешће у инвестицији од мин. 20%, односно 15% за апликанте који припадају IV категорији развијености). Друштвено одговорне активности које доприносе локалним заједницама су обавезни део свих предлога пројеката који буду одобрени за финансирање. Све информације о позиву и обрасци за подношење пријаве доступни су на интернет страници www.euproplus.org.rs, а рок за достављање предлога пројеката је 30. јун 2022.године.

За све заинтересоване потенцијалне кориснике организоваће се  инфо-сесије  током маја и јуна месеца 2022. године, док ће Програм такође  организовати и две онлајн инфо-сесије. Детаљне информације о месту и времену одржавања инфо-сесија, као и пријава за учешће биће доступни су на интернет страници  www.euproplus.org.rs. За сва питања и појашњења можете нас контактирати путем обрасца за постављање питања који је постављен на https://www.euproplus.org.rs/konkursi/javni-pozivi ЕУ ПРО Плус или директно путем мејла или на бројеве телефона наших канцеларија у Београду (011 344 1106 и 011 344 1048), Новом Пазару (020 337 300), Нишу (018 246 126) и Врању (064 877 00 63).

Циљ програма је допринос расту и развоју микро и малих предузећа (ММП) у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Укупан буџет позива: Три милиона евра од чега је два милиона намењено предузећима која се баве производњом, а милион евра предузећима која пружају услуге.

Износ подршке по појединачном пројекту: Од 10.000 до 40.000 евра за предузећа регистрована за производну делатност, односно од 10.000 до 30.000 евра за предузећа регистрована за пружање услуга.

У оба случаја обавезно је минимално суфинасирање од 20% вредности пројекта односно 15% за предузећа из општина које су у четвртој категорији развијености.

Ко може да учествује: Предузетници/е, микро и мала предузећа регистрована у периоду од 1. јануара 2016. до 31. децембра 2020. године у некој од 99 локалних самоуправа укључених у ЕУ ПРО Плус програм, међу којима је и Пожаревац, а која се баве производњом или пружањем услуга које обухватају информационе технологије, архитектонске и инжињерске делатности, здравствену и социјалну заштиту, услуге везане за туризам, одржавање и поправке.

Врста активности: Набавка нове опреме и увођење услуга која ће допринети унапређењу производње и тржишног потенцијала предузећа, отварању нових радних места и повећању опоравка и отпорности од негативног утицаја пандемије ковида 19.

Подржани пројекти треба и обавезно да укључе друштвено одговорне активности које ће допринети развоју њихових локалних заједница.

Рок за пријаву: 30. јун 2022. године до 24:00 по локалном времену

Текст јавног позива

Сличне објаве